Sevärdheter i Amsterdam

Som du säkert har räknat ut erbjuder Amsterdam väldigt många sevärdheter för sina turister. Det finns museum, gallerier, parker, gamla byggnader, kyrkor, katedraler, floder och broar att se. Många utav sakerna är dessutom helt gratis eller med väldigt lågt inträde. Om du ska åka runt och kika på lite sevärdheter kan det vara rekommenderat att hyra en cykel för att snabbare ta sig mellan ställena. Du kan även fråga i receptionen på ditt hotell eller vandrarhem efter en karta så du enklare hittar.

Amsterdam är en stad med massvis av museum och utställningar att besöka. En nattlig tillställning på det kända Van Gogh museumet, ett läskigt besök på tortyrmuséet eller varför inte en sofistikerad visit på Rijksmuseum? För dig som älskar museum har du hittat helt rätt, det är bara att välja och vraka. Något som kan vara bra att komma ihåg är att många museum upplever långa köer under sommartid, så kom i tid. För dig som vill besöka många museum kan museumkortet för 50 EUR vara ett alternativ.

Ett av många museum i Amsterdam
Ett av många museum i Amsterdam.

Gamla centrumet

De äldsta gatorna är Warmoesstraat och Zeddiijk som finns i närheten av Niuewmarkt-området av det gamla centrumet. Eftersom byggnaderna till stor del var konstruerade i trä under medeltiden så har inte mycket bevarats eller överlevt. Två stycken medeltida trähus finns idag kvar, vid Begijhof 34 och Zeedijk 1.

Andra gamla hus är Warmoesstraat 83 (från år 1400 cirka), Warmoesstraat 5 (från 1500-talet) och Begfijnhof 2-3 (från år 1425). Utöver dessa är naturligtvis hela omkringliggande området av niewmarkt enastående arkitekturmässigt. Varmt rekommenderat för alla som vill strosa runt och fördriva några timmar.

Kanalringen (Canal ring)

En av de mest omtalade områderna i Amsterdam är Kanalringen (eller "Canal Ring" på engelska). Det är en ring runt bostäder, hus, affärer och gator bestående av vattenkanaler. Här finns även några av Amsterdams finaste hus och broar. Till exempel Magere Brug som är över 300 år gammal och fortfarande i gott skick. Det är ett underbart ställe att ta sig en titt utöver floden på och ta del utav holländsk arkitektur.

Kyrkor och synagogor

Sedan medeltiden och fram till 1700-talet var Nederländerna ett land med en hög grad av frihet och tolerans gentemot andra religioner och kulturer, speciellt jämfört med andra länder i Europa under den tiden. Mellan 1590 och år 1800 var andelen invandrare aldrig mindre än 5% i Amsterdam, vilket har lett till att alla möjliga religionsutövare existerat i Amsterdam. Den mest känd synagogan i Amsterdam är helt klart ”Esnoga”, konstruerad år 1675.

Anne frank i Amsterdam

Dedikerat till Anne Frank, en judiskflicka som höll sin dagbok gömd I byggnaden från nazisterna under andra världskriget. Det finns även en utställning om Anne Franks liv, som även belyser andra former utav fördomar och diskriminering bland människor.

Rijksmuseum

Ett absolut toppklass-museum som har en enormt stor samling av målningar från den Holländska gulderan. Vissa konstnärer som du inte kan missa är exempelvis Rembrandt Van Rijn, Johanns Vermeer, Frans Hals och Jan Steen. Verk som du måste se är b.la Rembrandt’s ”Night watch” och Varmeer’s ”Mjölkpigan”. Muséet har även en gedigen samling Asiatisk konst. Museet är nyligen renoverat och väldigt upprustat.

Anne Frank i Amsterdam
Anne Franks hus i Amsterdam
Rijksmuseum i Amsterdam
Rijksmuseum i Amsterdam

Boka biljetter online till Rijksmuseum


Van Gogh museet

Oavsett hur ointresserad eller okunnig man är inom konst så har alla hört om Vincent Van Gogh, den nederländska konstnären vars arbete har influerat hela 1900-talet med sina skarpa färger och känslomässiga touch. Museet har världen största samling av Van Gogh målningar och skisser.


Boka biljetter online till Van Gogh


NEMO

Nemo är det största vetenskapscentret i hela Nederländerna. En utbildande och rolig utmaning där man kan hitta teknologi, vetenskap och roliga samt knäppa experiment. Nemo tar med dig på en rundtur som gränsar mellan fantasi och verklighet, och du kommer verkligen upptäcka hur vetenskapen påverkar dig i ditt liv dagligen. Detta är ett perfekt ställe för barn att besöka!

Museikortet (Museumkaart)

Museikortet (Museumkaart) costar cirka 50 EUR (Eller 25 för de personer som är under 18 år). Det täcker kostnaden för inträde till över 400 museum över hela Nederländerna och du kan köpa det nästan överallt. Det gäller ett helt år, det enda du behöver ange är ditt namn, födelsedag och kön på kortet. Efter bara ett par museibesök kommer detta kort att börja löna sig. Om du bara är i Amsterdam ett par dagar kan du annars överväga att köpa kortet ”I amsterdam”, från 38 EUR per dag. Då ingår fri tillgång till Amsterdams museum, kollektivtrafiken och det kommer med rabatter till många turistattraktioner.

Boom Chicago

Amsterdams komedi-central sedan 1993. En engelsktalande sketch och impovisations-teater med sin fokus på humor och komedi. Jargongen är skarp och innehåller många referenser till aktuella händelser, trender och lokala evenemang i staden. Det kan möjligtvis vara det bästa komedi-uppträdandet som finns av alla! God mat och drick serveras innan föreställningarna.

Parker i Amsterdam

Lokalinvånarna i Amsterdam älskar att spendera sommardagarna i någon utav Amsterdams många parker – och det borde även du! Varje distrikt i Amsterdam har åtminstone en park, men Vondelpark sticker ut ur mängden genom sin storlek och unika atmosfär.

Ett litet citat

"Vissa turister tror att Amsterdam är en stad av synd. Men sanningen är att det är en stad av frihet, och det är i frihet som många människor finner synd."


- John Green

Nyhetsbrev

Få nyheter om Amsterdam direkt i din inkorg!

Avregistrering

© Amsterdamresa.se 2018

Avregistrera nyhetsbrev


Ange din e-post adress i fältet nedan.