Prisbild, Fakta & Information om Amsterdam

Amsterdam är en mångkulturell stad med invånare som härstämmar ifrån alla världens hörn. Faktum är att över 50 % av människorna som bor i Amsterdam inte kommer från Nederländerna, vilket märks tydligt i staden. Visst är den pastellfärjade och charmiga känslan av Nederländerna alltid närvarande, men mitt bland detta så hittar du också pärlor från fjärran kontinenter. Mat från Surinam, bostadsområden vars gator har hämtat namn från Indonesien. Listan kan göras lång - men en sak är säker, i Amsterdam finns något för alla.

Till ytan är Amsterdam väldigt stort och innehåller massvis med distrikt och olika kvarter, lyckligtvis är det mycket enkelt att ta sig runt både med hjälp av spårvagnarna och dess många linjer. Året runt kan man även hyra cykel för att ta sig runt, staden är nämligen känd för att vara väldigt bra anpassad för cyklister. Övriga transportmedel är även väl utbyggda, såväl bilvägar som tåganslutningar till andra städer. Så oavsett om du tågluffar, åker flyg eller kommer med bil så kommer du finna staden oerhört lätt att ta sig ann.

Att hyra cykel i Amsterdam är enkelt
Det är enkelt och smidigt att hyra cykel i Amsterdam

Hur mycket kostar en öl?

Den klassiska frågan! Svaret är tråkigt nog väldigt varierande. I de mer turisttäta områderna som Rembrandtplein och Museumplein kan du räkna med att få betala cirka 40 kronor för en halvliters öl. Medan i mindre turisttäta områden där lokalinvånarna gärna söker sig (De Pijp, West m.m) kan det kosta så lite som 25 kronor.

I övrigt är stadens prisbild helt OK, en måltid längs ett gatukök på gatan kan kosta så lite som 10-20 kronor medans en middag på en mer ansedd restaurang gör större hål i plånboken. Detsamma gäller alkohol, där det är som billigast i affärer såsom Albert Heijn och utanför de stora turiststråken. Om du däremot planerar att besöka något känd inneställe eller en utav de många nattklubbarna i centrum får du också räkna med inträde och högre prissättning.

Att hitta & olika områden i Amsterdam

Att hitta i Amsterdam kan till en början kännas lite klurigt. Många av de som inte bor här nämner ofta att kanalerna ser likadana ut. Det kan ligga en viss sanning i detta, och eftersom stadskärnan är uppbyggt kring en ring så går man bokstavligen i cirklar. Men misströsta icke, för den med google maps eller en karta till hands så är det ingen match för den oinvigde.

Något annat som är mycket populärt i Amsterdam är att cykla, och det finns fler cyklar än människor i Amsterdam. Att hyra en cykel är billigt, och för dig som planerar att stanna en längre tid finns det billiga cyklar att köpa begagnat. Överallt i Amsterdam finns det cykelbanor, och du kan i princip ta dig överallt genom att trampa dig fram. Så för dig som vill ta dig fram snabbt och effektivt samt inte är rädd för ett högt tempo - släng dig på sadeln.

Centrum

Detta medeltida och välbesökta område i Amsterdam är känt för sin arkitektur, kanaler, shopping och dess många coffeshops. Här hitta du även de flesta stora grandiosa hotellen, backpacker hostels och under högsäsong massvis med falk. ”Dam square” anses vara den absoluta mittpunkter men även regioner såsom Nieuwmarks och Spui råder det ingen folkbrist i. Det kända Red Light District är även beläget i centrum.

De Pijp

I De Pijp hittar du några av Amsterdams allra finaste kvarter. Med de dyra vindsvåningarna och många uteserveringarna så märks det tydligt vart trenderna sätts i den här staden. En stadsdel som helt klart är värt att besöka. Även om det inte finns mycket sevärdheter är De Pijp den matglades och shopping-entusiastens paradis. Kika bland vintage butiker, second hand shoppar, konstgallerier och hantverkare. Eller varför inte sätta sig ner på ett café för en kopp espresso?

De Pijp Amsterdam
De Pijp är ett fint område i Amsterdam
Red Light District i Amsterdam
Red Light district

Söder & Sydost

Södra delarna av Amsterdam kan generellt kategoriseras i två delar. Affärsdistrikt och stora bostadsområden. I Amsterdam RAI och Zuid så hittar du exempelvis gigantiska kontorsbyggnader, arenor, banker och goda förbindelser till Schipol flygplats. Medan du i Bijlmer och övriga delar av sydost kan bekanta dig med Amsterdams mångkultur. Bostadsområdena vars demografi till stor del består av människor från Surinam och gamla nederländska kolonier kan vara roliga för den äventyrslystne. Försiktighet bör beaktas om du befinner dig i dessa områden nattetid, då de stundtals kan vara oroliga. De sociala problemen var värre förut men består fortfarande idag.

Norr

Amsterdams norra delar nås enbart genom färjor, och här finns många toppmoderna bostadsområden och häftiga husbåtar. Amsterdam norra har på senare år blivit mer och mer populärt att bosätta sig i, vilket inte minst märks på bostadsmarknaden. Dessvärre är det få sevärdigheter som går att finna här.

Klimat & vädret i Amsterdam

Klimatet och vädret i Amsterdam är för det mesta varmare än i Sverige då Nederländerna ligger längre söderut. De kallaste månaderna i staden är januari och februari - då kan temperaturerna under kvällstid sjunka ner mot -5°. Sommaren är en varm och bördig period i hela Nederländerna, och i Amsterdam är det inte ovanligt med värme runt 30°.

Sommaren är givetvis högsäsong för turismen i Amsterdam och priserna är därmed lite högre på hotell och det kan vara svårare att hitta rum under tiden besökarna är som flest (juli, aug).

 • Januari

  / 0

 • Febrari

  / 0

 • Mars

  10° /

 • April

  14° /

 • Maj

  18° /

 • Juni

  21° / 11°

 • Juli

  23° / 13°

 • Augusti

  23° / 12°

 • September

  20° / 10°

 • Oktober

  16° /

 • November

  10° /

 • December

  /

Ett litet citat

"Vissa turister tror att Amsterdam är en stad av synd. Men sanningen är att det är en stad av frihet, och det är i frihet som många människor finner synd."


- John Green

Nyhetsbrev

Få nyheter om Amsterdam direkt i din inkorg!

Avregistrering

© Amsterdamresa.se 2018

Avregistrera nyhetsbrev


Ange din e-post adress i fältet nedan.