På upptäcksfärd till Amsterdams Chinatown


Amsterdam China Town

Amsterdam är en stad med många färger, kulturer och smaker att upptäcka. Inte minst till följd av deras tidigare koloniala stormaktstid med länder såsom Curacao, Nederländska Antillerna och Surinam – men också till följd av den mycket multikulturella arbetsstyrkan.

I Amsterdam är mer än hälften av alla invånare födda utanför Nederländerna, där du hittar allt ifrån professionella expats till studenter och vanliga arbetare. Dessa flockas runt om i stadens pubar, gator och torg under dygnets alla timmar – och det är svårt att gå miste om minst 5 olika språk som pratas samtidigt vid väntan på spårvagnen.

Likt i många andra städer erbjuder också Amsterdam ett så kallat ”china town”, områden med kinesiska influenser i alla dess former. Från skyltarna på gatan till utbudet av restauranger och butiker. Här hittar du asiatisk medicin, massage, salonger och affärer med anor många generationer tillbaka inom området för orientaliska influenser. Redan de gamla handelsmännen långt tillbaka då Holland och Nederländerna till stor del gjorde sig beroende av sin flotta kunde komma med asiatiska influenser.

Chinatown i dagens Amsterdam

Nu för tiden hittar du china town lokaliserat i ett par täta men välbefolkade kvarter i närheten av det kända Red Light District. Det första som man slås utav som besökare är såklart den kinesiska atmosfären, med exempelvis texter och menyer på kinesiska. Här hittar du allt ifrån den finaste pekingankan lika väl som härliga fiskrätter med ursprung från övriga Kina. Så för dig som vill ha tips och guider om Shanghai eller har planerat en resa dit kan det verkligen vara en utmärkt aptitretare att ta ett besök i Chinatown i vårt alldeles eget lilla Amsterdam.

Det är emellertid inte enbart influenser från Kina som du kan hitta spår utav i Amsterdams China Town, utan här finns också en hel uppsjö av andra asiatiska influenser som till exempel nudelkök från Japan, soppa från Vietnam och kycklingrätter från Thailand. Särskilt under sommaren då värmen tittar fram och gatustånden är en vanlig syn – att välja och vraka i Chinatown är en liten miniupplevelse i sig själv.

Amsterdam har många stadsdelar

Det blir ganska självklart när man läser om Amsterdam hur många olika stadsdelar och nöjen man kan hitta i sin smak. Från Indische Buurt, det indonesiska kvarteret i Östra Amsterdam med gatunamn med inspiration från Indonesien. Till de mer surinamiskt influerade områdena i Söder. Med andra ord, det finns verkligen någonting för alla.

Så för dig som har svängarna förbi Red Light District, ta gärna en titt i chinatown för en liten annorlunda Amsterdam upplevelse. Ett hett tips är att springa in på ett av de små ”hålen i väggen” som serverar billig och bra mat att äta längs med deras små bord och stolar. Eller varför inte pröva en kinesisk öl? Valen är många – men att ta sig till Chinatown är något för alla!


Tillbaka till startsidan Skrivet den 2016-02-07

Ett litet citat

"Vissa turister tror att Amsterdam är en stad av synd. Men sanningen är att det är en stad av frihet, och det är i frihet som många människor finner synd."


- John Green

Nyhetsbrev

Få nyheter om Amsterdam direkt i din inkorg!

Avregistrering

© Amsterdamresa.se 2017

Avregistrera nyhetsbrev


Ange din e-post adress i fältet nedan.