Historian om Amsterdam – hur allt startade

Amsterdam har länge varit västra Europas metropol och ekonomiska centrum. Från att ha varit en liten fiskeby till att bli den plats där det första aktiebolaget skapades. En plats där människor, idéer, politik och vetenskap möttes. För att inte tala om Amsterdams historia med sin en gång ståtliga flotta som seglade över världens hav. För dig som ska besöka Amsterdam och samtidigt är intresserad av historia så kunde det inte finnas en bättre stad att vandra runt i och förundras av allt arv.

För cirka 400 år sedan, under 1600 talet, så ansågs Amsterdam vara en av världen främsta ekonomiska knutpunkter. Det är också från denna tidsperiod som en stor del av husen började byggas i det som idag är de mest centrala delarna av staden. Här hittar du pastellfärgade hus i olika färger, bredder och lutningar som alla påminner om en tid för länge sedan. Men vad är egentligen historian bakom alla dessa små bostäder, skrymslen och byggnader?

Amsterdams historia är evigt
Amsterdam - ett evigt populärt turistmål

Stadens grundande

Året var 1275, en tid då Sverige fortfarande låg i skuggan av vikingatiden. Landskapen var glest befolkade, och många utav Europas idag stora städer började ta sin form. Det var vid denna tidpunkt som en dam konstruerades av några skickliga fiskare. Dammen låg belägen vid floden Amstel, det var också denna damm som sedan utvecklades till den myllrande staden Amsterdam.

200 år senare så hade den lilla dammen förvandlats till Nederländernas viktigaste handelspunkt. Hit kom varor, produkter och utbyten ifrån hela Europa. Från Skandinavien till Ottomanska riket så seglade det skepp fullastade med hela världens sortiment. Här kunde man hitta allt och lite till, vilket också märktes på folkmängden som ökade lavinartat i staden. Det var också i Amsterdam som världen första aktiebolag bildades, och under en lång tid var staden ansedd som en ekonomisk maktfaktor i hela Europa.

Tiderna blev emellertid bistrare, och under 1500 talet så erövrade Spanien stora delar av Nederländerna i ett krig som skulle vara under 80 år. Under denna tidsperiod pågick det flertalet religiösa krig runt om i Europa, och när krigen äntligen hade tagit slut så instiftade den nederländska regeringen religionsfrihet i hela Amsterdam.

Redan så långt tillbaka som 500 år i tiden så började alltså staden att vara väldigt öppen och liberal jämfört med många andra ställen. Nederländerna har alltid varit känd för sin tolerans, det var nämligen från denna grund som Amsterdams idag liberala lagar till stor del vilar på.

Storhetstiden i Amsterdam

Under 1700 talet så växte staden ännu mer, för att så småningom utvecklas till europas financiella centrum. Under denna tidsperiod så seglades världshaven av den holländska marinflottan, som skeppade varor och slavar från öar och platser runt hela världen. Till och med så långt som till Brazilien och ner till Afrikas kontinent sträckte sig stadens maktelit.

Det tycktes inte vara något slut på sötbrödsdagarna, och det finns fortfarande många byggnader i centrum från denna tidsperiod. Det var också under denna period som stora målare som Rembrandt var aktiva, och konstruktionen av alla kanaler inleddes. Denna rikedom förde emellertid med sig ett pris, nämligen slavhandeln, som nederländerna råkade vara väldigt duktiga på.

Till sist övergick dock glansdagarna till mer bistra tider. Efter flertalet krig med såväl England som Frankrike under 1800 talet så fick staden se sin makt minska allt mer. Det var inte förrän under 60-talet som Amsterdam började bli omtalat igen. Mycket till följd av stadens liberala syn på sex och droger. Det var till exempel i Amsterdam som LGBT rörelsen fick sitt första starka fäste, och deras kända lagar kring Cannabis kom att eka i deras politik.

Amsterdam idag

Allt som allt så är Amsterdam uppbyggt på en rik historia, hänsynslösa krig, nya tankar och fritt tänkande. Det är också detta som gör Amsterdam till den underbara stad som den är idag. En plats där alla kan vara sig själv.

Ett litet citat

"Vissa turister tror att Amsterdam är en stad av synd. Men sanningen är att det är en stad av frihet, och det är i frihet som många människor finner synd."


- John Green

Nyhetsbrev

Få nyheter om Amsterdam direkt i din inkorg!

Avregistrering

© Amsterdamresa.se 2018

Avregistrera nyhetsbrev


Ange din e-post adress i fältet nedan.